Краткое резюме лекции Дюке Мейман

26 февраля состоялась лекция профессора Гаагского университета Дюке Мейман на тему "Культурные различия между Нидерландами и Бельгией". 

Предлагаем вашему вниманию краткое резюме, подготовленное Дьюк Мейман. 

Lezing 26 februari 2018, RGGU Moskou , Duke Meijman

Interculturele verschillen tussen Nederland en Belgisch Vlaanderen. Een korte culturele verkenning.

Je zou misschien anders verwachten gezien de overeenkomst in taal en geschiedenis, maar de Nederlander ervaart grote culturele verschillen tussen Nederland en België.

 

Spreken zij wel dezelfde taal? Officieel wel, maar in de praktijk spreekt de Vlaming, in tegenstelling tot de Nederlandse taalgebruiker, doorgaans niet in het standaard Nederlands, maar bedient de Vlaming  zich van een taal tussen het dialect van de stad of streek en de standaardtaal, een zogenaamde ‘tussentaal’. Ook op de gezamenlijke geschiedenis valt wat af te dingen.  De Belgische geschiedenis loopt, afgezien van de eerste decennia van de 19e eeuw,  sinds 1585 , de val van Antwerpen, niet parallel met de Nederlandse.
Over welke culturele verschillen gaat het? De Vlamingen denken veel hiërarchischer dan de Nederlander, ze zijn minder flexibel, nemen weinig risico en ze zullen niet snel het achterste van hun tong laten zien. Zo is de algemene ervaring van Nederlanders die wonen en werken in Belgisch Vlaanderen, van studenten tot zakenlui. De resultaten uit onderzoek van wetenschappers als G. Hofstede en Marinel Gerritsen lijken dit te bevestigen. Als we de verschillen herleiden tot een aantal basiswaarden in de sociale structuur, dan blijkt o.a. dat de statusgerelateerde afstand tussen mensen in België veel groter is, men geeft meer gewicht aan status, sociale positie dan de Nederlander. Men is sneller geneigd onzekerheid te mijden en heeft een grotere angst voor het onbekende.

De communicatiewetenschapper Gerritsen verklaart de verschillen  uit de loop van de  Belgische geschiedenis, deze kan de culturele kenmerken - de grote machtsafstand, de enorme onzekerheidsmijding, de angst voor het onbekende - verklaren: „Vlaanderen is van 1585 tot 1830 in handen geweest van buitenlandse machten. De Vlaming heeft een geschiedenis van onderdrukking- eerst de Spanjaarden en vervolgens de dominante Franse cultuur”. Nederland, daarentegen, is sinds 1585 een onafhankelijke staat,  afgezien van de Franse Tijd 1795-1813.

De uiteenlopende Belgische en Nederlandse geschiedenis is dus wellicht de basis van de culturele verschillen tussen België de Nederland.
 

Please reload

Центр изучения языков и культур стран Бенилюкс

©2016 by Benelux Centre.

Proudly created by A. Torokhova with Wix.com